Arama
En son konular
İp
İstatistikler
2 yıl dayanabilen ekmek
3 posters
1 sayfadaki 1 sayfası
2 yıl dayanabilen ekmek
ÜBİTAK Gebze Yerleşkesi Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyacı doğrultusunda, yürütülmüş olan proje çalışmaları kapsamında 2 yıl dayanabilen, vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ekmek formülasyonu geliştirdi.
Başta doğal afet ve savaştan etkilenen insanlar olmak üzere ülke savunmasında görev alan ordunun savaşta veya karargah dışı hizmet durumunda günlük tüketilen ekmek dışında dayanıklı ekmeğe ihtiyacı bulunması bu projenin hayata geçirilmesindeki en büyük etken.
İlk sırada Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde konu ile ilgili araştırmalara uzun yıllar önce başlandığı belirtilirken, büyük bir askeri güç barındıran Türkiye’de bilimsel verilere dayalı ayrıntılı bir çalışmanın daha önce yapılmadığına dikkat çekildi.
İthal edilen ekmek formülünün ise Türk askerinin damak tadına uygun olmadığı için kullanılmadığı bu nedenle özellikle TSK’nın ihtiyacı doğrultusunda TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi Marmara MAM’da 2 yıl dayanıklı ekmeğin üretildiği ifade edildi.
Ayrıca deprem, sel gibi doğal afet durumlarında da tüketilmek üzere kullanılabilecek olan dayanıklı ekmeğe büyük ihtiyaç duyulduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizin, özellikle İstanbul’un deprem kuşağı üzerinde yer aldığı düşünülürse dayanıklı ekmek formülasyonu geliştirilmesi ve üretiminin çok önem kazandığı anlaşılacaktır. Ülkemizde ekmek çok önemli bir besin kaynağı olduğu için ekmeğin vitamin ve minerallerce zenginleştirilmesi dayanıklılığının yanı sıra doğal afet durumlarında beslenme açısından da çok faydalı olacaktır. Bu gerekçelerden hareketle yürütülmüş olan proje çalışmaları kapsamında uzun süre dayanabilen, vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ekmek formülasyonu geliştirilmiştir.”
KONSERVE EKMEK
“Retort Pouch” olarak adlandırılan 3 katmanlı (polyester/Al/polipropilen) özel plastik torbalarda ambalajlanan ekmek, özel plastik torbalara konulan hazır yemeklerin konserve teknolojisine benzer bir şekilde korunuyor.
Ekmeğin konulduğu torbalar, vakum altında kapatılarak yüksek basınç altında “otoklav” adı verilen cihazlarda sterilize ediliyor. Sterilizasyon işlemi ekmeğe en az 2 yıl raf ömrü sağlıyor.
Başta doğal afet ve savaştan etkilenen insanlar olmak üzere ülke savunmasında görev alan ordunun savaşta veya karargah dışı hizmet durumunda günlük tüketilen ekmek dışında dayanıklı ekmeğe ihtiyacı bulunması bu projenin hayata geçirilmesindeki en büyük etken.
İlk sırada Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde konu ile ilgili araştırmalara uzun yıllar önce başlandığı belirtilirken, büyük bir askeri güç barındıran Türkiye’de bilimsel verilere dayalı ayrıntılı bir çalışmanın daha önce yapılmadığına dikkat çekildi.
İthal edilen ekmek formülünün ise Türk askerinin damak tadına uygun olmadığı için kullanılmadığı bu nedenle özellikle TSK’nın ihtiyacı doğrultusunda TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi Marmara MAM’da 2 yıl dayanıklı ekmeğin üretildiği ifade edildi.
Ayrıca deprem, sel gibi doğal afet durumlarında da tüketilmek üzere kullanılabilecek olan dayanıklı ekmeğe büyük ihtiyaç duyulduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizin, özellikle İstanbul’un deprem kuşağı üzerinde yer aldığı düşünülürse dayanıklı ekmek formülasyonu geliştirilmesi ve üretiminin çok önem kazandığı anlaşılacaktır. Ülkemizde ekmek çok önemli bir besin kaynağı olduğu için ekmeğin vitamin ve minerallerce zenginleştirilmesi dayanıklılığının yanı sıra doğal afet durumlarında beslenme açısından da çok faydalı olacaktır. Bu gerekçelerden hareketle yürütülmüş olan proje çalışmaları kapsamında uzun süre dayanabilen, vitamin ve minerallerce zenginleştirilmiş ekmek formülasyonu geliştirilmiştir.”
KONSERVE EKMEK
“Retort Pouch” olarak adlandırılan 3 katmanlı (polyester/Al/polipropilen) özel plastik torbalarda ambalajlanan ekmek, özel plastik torbalara konulan hazır yemeklerin konserve teknolojisine benzer bir şekilde korunuyor.
Ekmeğin konulduğu torbalar, vakum altında kapatılarak yüksek basınç altında “otoklav” adı verilen cihazlarda sterilize ediliyor. Sterilizasyon işlemi ekmeğe en az 2 yıl raf ömrü sağlıyor.
__DaRk__- moderatör
-
Mesaj Sayısı : 236
Yaş : 31
Nerden : CeHeNnEmİn DiBi
Lakap : DaRk
Kayıt tarihi : 18/06/08
Geri: 2 yıl dayanabilen ekmek
e SUPer BisEy miss
CumLEMİZE AfiYet OLsunn PAylsİm iciN SAoll
CumLEMİZE AfiYet OLsunn PAylsİm iciN SAoll
--_* caShFet * _--- moderatör
-
Mesaj Sayısı : 191
Yaş : 34
Nerden : iZmiRR..
Lakap : ---cashfet---
Kayıt tarihi : 13/07/08
Geri: 2 yıl dayanabilen ekmek
toprak sen aç kalmazsın bundan sonra en çok senin işine yayar oluumm öğrenci adam en ucuzundan ekmekle makarna yer o bakımdan yaneee ehuehehe
Geri: 2 yıl dayanabilen ekmek
saol kardesiM ben İ bukadar dusundugunu bilmiyodumm amA aDAmDa 2 YİliİK ekmEgi 750 gaymeYE veRmez deMi .... ORasinİ aTmalamA
--_* caShFet * _--- moderatör
-
Mesaj Sayısı : 191
Yaş : 34
Nerden : iZmiRR..
Lakap : ---cashfet---
Kayıt tarihi : 13/07/08
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paz Tem. 05, 2009 12:35 pm tarafından NAH3T-X
» FUTBOL
Cuma Mart 20, 2009 6:58 pm tarafından sairmblackq
» ögrenci marşı ve osmanlıda internet
Çarş. Mart 18, 2009 7:25 pm tarafından sairmblackq
» msnden kız isteme
Çarş. Mart 18, 2009 7:05 pm tarafından sairmblackq
» (:SATIŞIN SIRRI
Çarş. Mart 18, 2009 6:49 pm tarafından sairmblackq
» karızmayı dagıtanlar
Çarş. Mart 18, 2009 6:47 pm tarafından sairmblackq
» öldüren_saç_modası
Cuma Ara. 19, 2008 8:43 pm tarafından darkice666
» istanbulun trafik kuralları
Paz Kas. 23, 2008 4:29 pm tarafından sairmblackq
» ilkokul küfürleri
Cuma Kas. 21, 2008 4:05 pm tarafından sairmblackq